Cinsiyetçi Olmayan Boks Dersleri Dönem Değerlendirmesi

BoMoVu’nun Nisan 2017'den beri organize ettiği "Kadından Kadına Muay Thai dersleri" ile iki ayda 30'un üstünde kadına her hafta ulaşmaya devam ediyoruz. BoMoVu Derneği'nin kurucularından Gözde Mimiko Türkkan antrenmanlığında verilen dersler, cinsiyetçilik kalıplarından çıkmayı hedefliyor. Antrenmanlar tüm kadın ve transların erişimine ücretsiz sunuluyor. Bu program Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle bir yıl boyunca devam edecek.

BoMoVu olarak, Feminist Fight Club adında otonom bir oluşumun çağrısı üzerine başlattığımız bu programla, antrenmanlar ve spor öğreniminde cinsiyetçiliğin nasıl şekillendiğini mercek altına aldık. Bir anket yaparak yaptığımız çalışmanın kadınlar için neden fark yarattığını anlamaya çalıştık.Bu anketleri ve ders programını yaparken, dertlerimizden biri erkek/kadın ayrıştırılmasında temel alınan "fiziksel kuvvet farkı"nın yanı sıra, bu kuvveti geliştirmenin olanak ve koşulları farklı olunca kadınların bedenleriyle nasıl hissettiklerini anlamaya çalışmak oldu.

Aşağıda bu anketin sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Nisan 2017'den beri devam eden Kadından Kadına Muay Thai derslerine şu ana kadar 63 kadın kayıt yaptı. Aralarından 30'a yakın kadın ücretsiz derslere katılım sağlarken, %60'ı devamlı bir şekilde derslere giriyor. Yoğun ilgi ile karşılaşılan antrenmanın yüksek katılım oranları daha çok "erkekler için" diye nitelendirilen bir sporun erişim fırsatı sağlandığı durumda kadınların da ilgi alanına girdiğini gösterdi.

Özsavunma öğrenmek:

Derslerimize katılan kadınların %61'i daha önce her hangi bir dövüş sporu yapmamış. Anket sonuçlarına göre bu derslere katılmalarının ilk sebebi büyük oranda özsavunma öğrenmek iken, düzenli bir spor yapma isteği ikinci sırada yer alıyor.

Nasıl "cinsiyetçi olmayan"?

Kadınlara göre, derslerin cinsiyetçi olmayışının pratiğe dökülmesi, eşitçi, dayanışmacı bir ortamın sağlanmasının yanı sıra, derslerin kadın eğitmen tarafından verilmesinden kaynaklanıyor. Hata yapıp yadırganmak, başarısız veya yetersiz hissettirilmek gibi problemler barındıran rekabetçi veya eril spor anlayışının aksine, anket sonuçlarına göre bu derslerde eğitmen her bedenin farklılıklarındaki gücü bulmaya odaklanıyor ve katılımcılarla hiyerarşik bir ilişki kurmadan kadınlara birebir destek oluyor.

Bedensel güçlenmenin hayatın başka alanlarına olan yansımaları:

Ankette verilen değerlendirmelere göre, kadınlar hücum ve savunma hareketleri öğrendikçe kendilerini daha özgüvenli, cesur ve güçlü hissediyorlar. Vücutlarının kaslanması ise, fiziksel görünümleri açısından endişe yaratmasının yanında, güçlü hissetmenin verdiği keyif ve mutluluğun çok daha baskın olduğunu belirtiyorlar. Kendi bedenlerinin kuvvetinin farkına vardığını anlatan kadınlar, gündelik hayatlarında vücutlarının kaslanmış halinden daha çok keyif almaya başladıklarını aktarıyor. Çoğunlukla hayatın diğer alanlarında ise daha enerjik, sağlıklı,özgüvenli ve güvende hissettiklerini söylüyorlar.

Şiddete bakış:

Muay Thai'nin bir dövüş sporu olması, kadınların kendilerini şiddetin neresinde durdukları ile ilgili sorgulamalarına sebep oluyor ve bu durum ankete de yansıyor.

Savunma hareketleri çalışırken, hareketlerin akla getirdiği durumlar bazı kadınları tereddüte düşürebiliyor. Bazı kadınlar ise hücum hareketleri çalışırken, darbe yastığına vururken orada gerçek bir insan olabileceğini düşünmekten çekiniyor.

BoMoVu genel değerlendirme: :

Bu sonuçlara göre, dernekçe savunduğumuz hareket özgürlüğünü düşündüğümüz zaman; bir beden hareketi türünün ve tekniğinin bazı yönlerinin yeniden ele alınması o fiziksel pratiğin dönüşme potansiyeline imkan vererek daha fazla insana ulaşmasını sağlayabiliyor. Bu pratikten finansal bir gelir elde eden boks salonlarının da kitlelerini genişletmek için bazı hassasiyetleri göz önünde bulundurabileceğini düşünüyoruz. Ankette soramadığımız ama antrenmanlara olan yoğun ilgide payı olduğunu düşündüğümüz yaratılan rahat atmosfer, ve kullanılan mekanın davetkârlığı, antrenörün davranışlarının yanında önemli etkiye sahip.

Ayrıca, kadınların özsavunma öğrenme amacıyla antrenmanlara katılım göstermeleri bir pratiğin sporlaşarak steril bir ortama girmesinden ziyade, ortaya çıkışında olduğu gibi bir amaç ile icra edilmesiyle güçlendirme yaratma potansiyeli de artıyor. Biz de bu sebeple çalışmalarımızda sporların ve fiziksel pratiklerin kendi içlerindeki gerçek yarar, veya var olma sebeplerini en güçlü araç olarak kullanmaya özen gösteriyoruz.