Almanya ve Türkiye'de "Hep Beraber" Dijital Beden Perküsyonu Performansı
(Collaborative Digital Body Percussion Performance in Germany and Turkey)
Korona virüsünün neden olduğu salgın ve Almanya ve Türkiye'de uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle, çocukların evlerinin dışında diğer çocuklarla gerçekleştirdikleri tüm etkinlikler askıya alındı.
Bu proje fikri ile, çocuklara eğlenceli bir öğrenme ve birlikte üretme deneyimi yaşatmak ve kendi aralarında kuracakları bağları desteklemek istiyoruz. Sanatsal bir çalışmada dijital araçlarla bir araya gelmeyi ve çocuklara, diğer çocuklarla "fiziksel mesafeye rağmen müzikal bağ" kurmanın aktif ve yaratıcı olma yollarını bulma konusunda rehberlik etmeyi amaçlıyoruz. Bu projeye dahil olarak, çocukların mevcut koşullarda yalnız olmadıklarını ve "daha büyük bir şeyin" parçası olduklarını hissetmelerini umuyoruz.
Temmuz – Ağustos 2020 tarihlerinde gerçekleşen proje kapsamında, Almanya'da bulunan Train of Hope Dortmund eV ve Türkiye'de BoMoVu Derneği olarak biz, çocuklara ve gençlere dijital ortamda ulaşarak MelodiOL isimli müzikal eğitim video serisini birlikte pratik ediyoruz.
MelodiOL:
MelodiOL, çocuklar ve gençlere yönelik müzik odaklı eğitim videoları ve destekleyici eğitmen kitapçığından oluşan bir programdır. Programla amaçlanan, farklı sosyokültürel çevrelerden katılımcıların bir araya gelerek bireysel ve kolektif becerilerini müzik yoluyla keşfetmelerini teşvik etmektir. Katılımcıların, dil engeli olmaksızın, melodiler ve ritimler aracılığıyla birbirleriyle uyumu inşa etmelerine katkı sunar, sanatla öğrenmeyi destekler.
Almanya ve Türkiye'den eğitimci, müzisyen, müzikolog, pedagog ve öğrencilerden oluşan bir grubun, 2,5 yıllık bir değişim projesi içerisinde geliştirdiği MelodiOL programı, sözsüz eğitim videoları ve melodiler ile, çeşitli geçmişlere sahip, göç ve mültecilik deneyimleri olan ve olmayan çocukları müzikte buluşturmayı hedefler. Program boyunca, çocuklar çeşitli beden perküsyonu hareketlerini öğrenerek program için bestelenmiş melodilere birlikte eşlik eder ve bu sayede kendilerini, hem bireysel hem de kolektif olarak müzik yoluyla ifade eder. MelodiOL isminin vurgu yaptığı üzere, çocuklar hep beraber melodi OLur, o melodiyi birlikte oluşturur. Videoların herhangi bir sözlü dili yoktur; yalnızca müziğin ve bedenin takibi ile anlaşılabilir. Farklı beceri düzeylerine sahip çocuklara ve gençlere hitap eder.
Projenin uygulaması:
Projeyi uygulayacak dernekler Train of Hope ve BoMoVu'dan beden perküsyonu eğitmenleri, çocuklarla dijital platformlarda buluşup MelodiOL programını tanıtıp, daha sonra beden perküsyonu video serisini onlarla birlikte çalışarak; ortak bir melodiye beden perküsyonu hareketleri ile eşlik etmeleri konusunda rehberlik ediyor. Dört haftalık bu çalışma sonunda, çocuklar kendi mobil cihazlarıyla (örn. Dizüstü bilgisayar ya da cep telefonu – ebeveynleri de bunu yapabilir), bir veya daha fazla beden perküsyonu hareketi ile ortak melodiye eşlik ettikleri kendi performans videolarını kaydedecekler. Hem Almanya hem Türkiye'deki çocukların gönderdikleri videolar birleştirilecek ve ortak bir performans videosu oluşturulacak.
Sonuç olarak oluşturulmuş olan ortak performans videosu tüm katılımcı çocuklarla ve tüm partner kurumların web sitelerinden, sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Çocuklar anonim olarak görünmeyi tercih ederse, video kaydında yüzlerini göstermeyebilirler veya montaj sırasında (bir animasyon veya benzeri ile) yüzleri kaplanabilir.
Bu proje Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya (GKTA) tarafından desteklenmektedir.