Spor Medyasında Nefret Söylemi - Kenan Başaran & Ali Safa Korkut

Spor, özünde dostluk, çeşitlilik ve dayanışma değerlerini barındırsa da, içinde bulunduğu endüstriyel sektör durumundan ötürü rekabet, benmerkezcilik, ötekileştirme, erkek egemenlik ve şiddet gibi durumlarla birlikte de anılabilmektedir. Bilhassa, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin başta futbol olmak üzere birtakım spor dallarına olan yoğun ilgisi ve ülkelerin içinde bulunan kimlik bazlı ayrımcılık kodları birleştiğinde, sporun yer aldığı iletişim araçlarının bu ayrımcılıkları, hatta birçok durumda nefret söylemine varan biçimleri yoğun olarak içerdiği görülmektedir. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ve gelişen teknoloji ile birlikte ise bu durum, yazılı basındaki nefret söyleminden çok daha hızlı ve yoğun durumdadır.

Bu söyleşimizde spor yorumcusu Kenan Başaran, içinde bulunduğu spor medyasının kurumsal ve editöryel dünyasında şahitlik ettiği nefret söylemlerini bizimle paylaşacak. Birlikte, kimlik bazlı nefret söyleminin hangi durumda hangi kimliğe işaret ettiğini irdeleyecek ve bunun kaynaklarını keşfedeceğiz.

Spor, özellikle 2019'da nasıl kadın ve LGBTİ+ların da karakter koyduğu ve bu kimselerin en önemli ifade alanlarından biri haline geldi? Bu Türkiye medyasına nasıl yansıdı? Toplumsal cinsiyet odaklı spor haberciliği nedir, bu pencereden haber yazılırken nelere dikkat edilmelidir? Ali Safa Korkut, bu sorular üzerine temellendirdiğimiz ve karşılıklı olarak tartışma yoluyla yanıt arayacağımız söyleşide, Alan Savunması'nın amacı ve kuruluş sürecinden de söz edecek.

Kenan Başaran
Meslek yaşamına 1995'te Yaşam Radyo'da muhabir olarak başladı. Aynı radyoda 1997-99 döneminde yayın yönetmenliği görevinde bulundu. 1999-2000 arasında Perspektif Dergisi İstanbul Temsilciliği görevini üstlendi. Referans ve Radikal'de editörlük ve futbol ekonomisi üzerine köşe yazarlığı, analiz ve haberler kaleme aldı. "Paslaşmalar" adı altında söyleşiler gerçekleştirdi. Hürriyet gazetesinde yazar ve editör olarak çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Şehir Hatları'nın vapurlarını konu edindiği ve "İstanbul'un Gelinleri" ismini verdiği belgesel çalışmasıyla 2005 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Radyo Ödülü'nü kazanan Başaran, "3 büyüklere forma reklamı verenlerin yarısı tarihe karıştı" yazısıyla da "2008 Nezih Demirkent Ulusal Basın Ödülü"nün sahibi oldu.

Ali Safa Korkut
Uşak Üniversitesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi. Eğitiminin yanı sıra freelance olarak gazetecilik yapmaya çalışıyor. Bianet ve Kaos GL gibi hak odaklı habercilik yapan platformlara haber üretti/üretiyor. Ayriyeten T24, İzNews, Gerçek Gündem, Demokrat Haber ve ETHA gibi internet gazetelerinde haberleri yayımlandı. Düzensiz aralıklarla manifold.press adresinde yazmakla birlikte kuruculuğunu yaptığı toplumsal cinsiyet odaklı spor haberciliği yapan alansavunmasi.org'da editörlük yapıyor. Edebiyat, fotoğrafçılık ve müzikle ilgileniyor.

İlgili Linkler

image